Vogelnestjes

Soms denk je: hoe is het mogelijk dat inventieve mensen ooit een bepaalde plant of substantie hebben ontdekt en hebben uitgevonden dat het als smaakmakend ingrediënt kon worden gebruikt. Hoe wist men bijvoorbeeld dat sommige uiterst giftige planten als medicijn tegen een bepaalde kwaal kon worden gebruikt. Gewoon uitproberen als een vorm van trial and error?
Vogelnestjes zijn ook zoiets. Ik weet natuurlijk dat vogelnestjes niet tot kruiden of specerijen gerekend horen te worden. Toch bespreken we ze hier, omdat ze wel degelijk als een vorm van kruid of specerij gebruikt worden.

Eetbare vogelnestjes worden gemaakt door de mannetjes van een paar soorten gierzwaluw (Aerodramus spp). Die gebruiken speeksel om piepkleine nesten te bouwen. Die nesten zitten tegen de want aangeplakt van soms vrijwel onbereikbare grotten. Mannen zonder vrees (en geld) klimmen met bamboestokken tientallen meters naar boven om vervolgens die vogelnesten te 'oogsten'.

Eetbare vogelnestjes zijn gewoonlijk gebroken wit van kleur, al is er een roodgekleurde versie die men een 'bloednest' noemt. Indonesië is de grootste 'producent' van eetbare vogelnestjes en exporteert jaarlijks zo'n 2,000 ton, gevolgd door Maleisië met 600 ton en Thailand met 400 ton. De Filippijnen zijn de kleinste leverancier met vijf ton.

Dat er voor het bemachtigen van eetbare vogelnestjes zoveel risico moet worden genomen, betekent dus ook dat het tegelijkertijd één van de meest prijzige producten van dierlijke oorsprong is op je bord kan verschijnen. De beste kwaliteit nesten gaan over de toonbank voor zo'n €7,000 per kilo. De totale waarde van deze handel bedraagt circa €5 miljard.

De oudste recepten zijn meer dan 400 jaar oud. Chinezen geloven dat de vogelnestjes goed zijn voor je gezondheid en de gevolgen van veroudering vertragen. Het zal je verbazen dat wetenschappelijk onderzoek toch regelmatig weet aan te tonen dat het consumeren van vogelnestjes positieve effecten kan hebben. Vooral in ratten. Dat dan wel weer.

In China staan de vogelnestjes bekend als yàn wō (燕窝): 燕 wordt uitgesproken als yàn en betekent 'zwaluw' en 窝 wordt uitgesproken als en betekent 'nest'.

In de Chinese keukens worden vogelnestjes gebruikt voor de bekende vogelnestjessoep. Wanneer de vogelnestjes opgelost worden in water krijgen een wat gelachtige structuur. Het speeksel lost dus weer op. Die structuur geeft daardoor wat body aan de soep.
Naast het gebruik in soep, kunnen eetbare vogelnesten worden gebruikt als ingrediënt in andere gerechten. Ze kunnen worden gekookt met rijst om een soort vogelnestrijstepap te maken. Ze kunnen bovendien worden toegevoegd aan eiertaartjes (een soort custardtaartje) en andere oosterse desserts. Een gelei van een vogelnest kan worden gemaakt door het nest van de vogel in een houder te plaatsen met een beetje water en suiker (of zout) en vervolgens dubbel te stomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten