Kruiden & Specerijen
Een site van Fred de Vries
Pagina's
(Verplaatsen naar ...)
Homepage
Kruidige Columns
Mysteries
▼
Tajín
›
De officiële naam van tajín is Tajín Clásico, wat een ietwat vreemde benaming is voor een smaakmaker die pas in 1985 werd geïntroduceerd. He...
Anijsmirte
›
Nadat we al eerder hadden vastgesteld dat de citroenmirte (Backhousia citriodora) geen broertje van de mirte (Myrtus communis) was, omda...
Citroenmirte
›
Nee, de citroenmirte (Backhousia citriodora) is geen broertje van de mirte (Myrtus communis) . Ze behoren ieder tot een ander subgeslacht (...
Provençaalse kruiden
›
Met hun opwindende melange van kruiden uit zuidoostelijke delen Frankrijk doen Provençaalse kruiden ofwel Herbes de Provence hun naam eer a...
Rozenwater
›
Rozenwater is het water dat overblijft bij het destilleren van rozenblaadjes. Je kunt natuurlijk een berg rozenblaadjes een hele tijd in een...
Costus
›
Je hebt niet alleen vergeten groenten, maar je hebt zeker ook vergeten specerijen. Eentje daarvan is costus (Dolomiaea costus) . Een stapj...
IJzerhout (of Indischgeel)
›
Ik geef toe dat ik de Nederlandse benaming heb verzonnen, maar het is de vertaling van zijn Engelse naam. IJzerhout (Memecylon umbellatum o...
Zwarte salie
›
Zwarte salie (Cordia curassavica) is een kruid dat inheems is in het Caraïbisch gebied. Daar staat hij bekend als black sage of wild sage ...
Duivelssuiker
›
Duivelssuiker klinkt niet direct positief en die eerste indruk klopt. Duivelssuiker is eigenlijk een loodverbinding met de naam lood(II)acet...
Kleine veenbes
›
Het is een beetje vreemd dat de Amerikaanse kolonisten de heilzame effecten van de cranberry's niet echt waardeerden, terwijl het kleine...
Kweek
›
Kweek (Elymus repens) is een grassoort die inheems is in grote delen van Europa, Azië en Noordwest-Afrika. De soort heeft kruipende wortels...
Armeens karmijn
›
Armeens karmijn staat ook bekend als Ararat karmijn en wordt gewonnen uit de Armeense schildluis (Porphyrophora hamelii) . Zoals beide namen...
Karmozijn (of Kermes)
›
Karmozijn (of Kermes) is een kleurstof, waarvan het gebruik al sinds mensenheugenis bekend is. Deze kleurstof is zelfs aangetoond in prehist...
Pruikzwam
›
We schieten deze keer even een zijweg in met het bespreken van de pruikzwam. De pruikzwam (Hericium erinaceus) is een eetbare parasitaire ...
Scammonium
›
Scammonium (Convolvulus scammonia) is een overblijvende plant uit de windefamilie, voorkomend in het oostelijk deel van het Middellandse Ze...
Olijfkruid
›
Soms wordt olijfkruid (Santolina virens) ook heiligenkruid genoemd, maar dat is niet geheel juist. Deze soort behoort weliswaar tot de fami...
Australische indigo
›
De Australische indigo (Indigofera australis) staat plaatselijk ook bekend als de Austral indigo . Kennelijk het gevolg van de neiging van ...
Citroengeranium
›
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: een intacte citroengeranium scheidt te weinig van de werkzame stoffen uit om een effectieve ve...
Anijsblad
›
Het is misschien een bekend verhaal: In 1453 viel Constantinopel (het tegenwoordige Istanboel) in handen van de Ottomanen (Turken), waardoo...
Paardenbloem
›
Wie kent 'm niet: de paardenbloem (Taraxacum officinale) . Hele weilanden kleuren helgeel als deze soort in bloei staat en iedereen vind...
Witte salie
›
Witte salie (Salvia apiana) wordt in Amerika ook wel de Californian white sage ('Californische witte salie'), bee sage ('bije...
Baobab
›
De Afrikaanse baobab of apenbroodboom (Adansonia digitata) is een van de meest karakteristieke bomen van Afrika. Zijn bijnaam, de ondersteb...
Suikerwortel
›
We kennen de suikerbiet (Beta vulgaris) en het suikerriet (Saccharum officinarum) . Beide zijn een bron van suiker en zijn dus zoet. Maar ...
›
Homepage
Internetversie tonen