Kruiden & Specerijen
Een site van Fred de Vries
Pagina's
(Verplaatsen naar ...)
Homepage
Kruidige Columns
Mysteries
▼
Oublie
›
De oublie (Pentadiplandra brazzeana) is een altijdgroene struik of liaan die inheems is in delen van een aantal West-Afrikaanse landen. De ...
Gewone brunel
›
De gewone brunel (Prunella vulgaris) komt algemeen voor in Nederland en België. Deze soort is een laag-bij-de-grondse plant, waarvan de ste...
West-Indische laurier (of bayboom)
›
De West-Indische laurier (Pimenta racemosa) is geen familie van de (echte) laurier (Laurus nobilis) , maar wél van de piment (Pimenta dio...
Monk fruit
›
Monk fruit (Siraitia grosvenorii) is familie van de kalabas, komkommer en meloen. Het en is een extreem zoete vrucht die wordt geteeld in ...
Puntige peper
›
Iedereen heeft – zo hoop ik – op school geleerd dat Christopher Columbus (1451-1506), gesteund door het Spaanse duo Koningin Isabella I en K...
Vijgenblad
›
Al eerder hebben we hier de vijg (Ficus carica) zelf beschreven, maar ook het vijgenblad lijkt positieve effecten op je gezondheid en welb...
Afrikaanse eierplant (of Bittere tomaat)
›
De Afrikaanse eierplant (Solanum aethiopicum) wordt ook wel de bittere tomaat genoemd. Deze soort is dus directe familie van, onder andere,...
Zoete osmanthus
›
In Nederland wordt hij de zoete osmanthus (Osmanthus fragrans) of schijnhulst genoemd, maar in Engelstalige landen gaat deze soort ook geto...
Andalimanpeper
›
De andalimanpeper (Zanthoxylum acanthopodium) wordt, afhankelijk van zijn vindplaats, ook Batak peper, citroenpeper, lemon pepper, intir-in...
Afrikaanse indigo
›
Indigo, een intense kleur die zit tussen blauw en violet, is zo gewild geweest in de geschiedenis dat we hem op zo'n beetje alle contine...
Chinese indigo
›
Tot de ontdekking van aniline in 1842, een synthetisch geproduceerde blauwe kleurstof, moest men zijn toevlucht nemen tot de natuur. In West...
Dotterbloem
›
Een beetje jeugdsentiment is de dotterbloem (Caltha palustris ). Vroeger toen alles nog beter leek te zijn speelden kinderen veel buiten en ...
Japanse gember (of Myoga)
›
Iedereen kent gember (of djahé) , de wortel of wortelknol van de gemberplant (Zingiber officinale) en die in zoveel Oosterse gerechten word...
Ansjovis
›
Ik weet het: een ansjovis (Engraulis encrasicolus) is een vis en is zeker geen kruid of specerij. Die observatie klopt tot op zekere hoogte...
Roomse kamille
›
Nee, de roomse kamille (Chamaemelum nobile) is weer eens niet een broertje van de echte kamille (Matricaria chamomilla) . Natuurlijk hebben...
Baharat
›
Baharat is een kruiden- en specerijenmengsel uit de Arabische keuken. Baharat betekent letterlijk ‘specerij’ in het Arabisch, zo schrijft ie...
Echte kamille
›
Echte kamille (Matricaria chamomilla) is een eenjarig kruid dat soms ook Duitse kamille wordt genoemd. De soort is van oorsprong inheems in...
Kapperappeltjes
›
Nog maar weinig mensen zullen gehoord hebben van kapperappeltjes, ook wel appelkappertjes genoemd. Al eerder hebben we hier over kappertjes...
Sering
›
Hoewel je het niet direct zou zeggen is de sering (Syringa vulgaris) familie van de olijf (Olea europaea) . Samen behoren ze tot de groter...
Oostelijke specerijstruik
›
Met een naam als oostelijke specerijstruik (Calycanthus floridus) vraag je jezelf natuurlijk af of er ook een westelijke variant is. Dat kl...
Indische kralenboom
›
Al eerder hebben we met de blauwe olijf (Elaeocarpus serratus ) een broertje van de Indische kralenboom (Elaeocarpus angustifolius) beschr...
Gewoon speenkruid
›
Gewoon speenkruid (Ficaria verna) heeft nauwe familiebanden met de boterbloemen (Ranunculaceae) , dat is ook de reden dat zijn verouderde w...
Hongaarse tijm
›
Hij is zo zeldzaam dat deze soort nog niet eens een Nederlandse naam heeft mogen ontvangen. Omdat hij in Engelstalige landen bekend staat al...
‹
›
Homepage
Internetversie tonen