Oesterblad

Oesterblad (Mertensia maritima) houdt van de kou en ontberingen. Dan ben je in Nederland dus aan het verkeerde adres, zeker met de voortscheidende opwarming van de aarde. Oesterblad wordt in het hele noordelijk halfrond aangetroffen op wat rotsachtige gronden met kiezels (gravel) in Canada, Groenland, Spitsbergen, Schotland en Scandinavië. Het is een plant die verwant is aan komkommerkruid of borage (Borago officinalis) die wél in onze contreien voorkomt.
Oesterblad is een overblijvende kruidachtige plant met een steel van ten hoogste 50 centimeter. Dat is al een behoorlijke lengte voor een plant die de gierende winden en sneeuwstormen in de poolstreken moet doorstaan. Gelukkig ligt die steel voor het grootste deel op de bodem om zich zo tegen de elementen te beschermen. De plant heeft decoratieve blauwgroene bladeren en hij bloeit vanaf juli tot augustus met bloemen, die in groepjes bloeien. Die bloemen zijn allereerst rossig, maar verkleuren later tot helderblauw.

Het eerste deel van de wetenschappelijke naam, Mertensia, vernoemt de Duitse botanist Franz Karl Mertens (1764-1831). Hij noemde zich een phycologist. Dat is iemand die zeewier bestudeerde: phykos (φῦκος) is 'zeewier' en logia (λογία) betekent 'studie van'. Phycologie is natuurlijk gewoon een onderdeel van botanie. Het tweede deel, maritima, is uiteraard eenvoudig te verklaren want het betekent in het Latijn 'van de zee' en uiteindelijk is het woord afkomstig van mare ('zee').

Het hierboven genoemde komkommerkruid dankt zijn naam aan het feit dat de blaadjes naar komkommer smaken. Zou dat wellicht betekenen dat oesterblad naar oesters smaakt?

Jawel, is het bevestigende antwoord op die vraag. De knapperige blaadjes bezitten de heerlijke smaak van verse oesters met een toefje ansjovis. Dat betekent dat het een perfecte oplossing is voor mensen die wat benauwd zijn om eens échte oesters te proberen. Er zijn namelijk nog steeds lieden die geloven dat het weekdier een consistentie heeft die lijkt op snot in zeewater.

Natuurlijk gaat er niets boven de smaak van échte oesters, nietwaar Gerrit de Oesterman?

Oesterblad past uitstekend bij alle mogelijke visgerechten, zeevruchten, oesters en salades. Bovendien zit het boordevol vitamine C. Waarom heeft Albert Heijn ze nog niet in het assortiment?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten