Pumpkin Spice

Pumpkin spice is een uit Amerika stammende kruidenmix. Deze mix is ooit bedoeld om een pompoentaart te kruiden, maar tegenwoordig is deze 'hip' om je (veel te dure) koffie een smaakje te geven. In koffieketens als Starbuck's betaal je in het land van herkomst voor een Pumpkin Spice Latte al snel $4.25.
Pumpkin spice is een mengsel van kaneel, nootmuskaat, gember, kruidnagel en piment in de verhouding van 18:4:4:3:3.

Pompoenen stammen oorspronkelijk uit Midden-Amerika en het noorden van Zuid-Amerika. Het is dus niet verwonderlijk dat deze vruchten ook populair werden onder de geïmporteerde West-Europeanen. Bovendien kon een goede oogst aan pompoenen je door een strenge winter heen helpen.

Zelfs in het oudste Amerikaanse kookboek, 'American Cookery', in 1796 geschreven door Amelia Simmons, kwam al een recept voor van een pompkin met een vergelijkbare specerijenmix van foelie (het vruchtomhulsel van de nootmuskaatnoot), nootmuskaat en gember. Het gebruik van dit mengsel was een tijd behoorlijk populair. Gedurende de jaren 60 van de vorige eeuw gingen huisvrouwen massaal aan het bakken toen ze meer vrije tijd kregen en moderne keukenapparatuur zijn intrede deed.

Specerijenleverancier McCormick begon in die jaren ook pumpkin pie spices in een potje te stoppen, maar na verloop van tijd verloor de pompoentaart in de Amerikaanse kuststaten zijn aantrekkingskracht. Hij bleef echter populair in het Midden-Westen, waar nog steeds drukbezochte oogstfestivals de pompoenen vereren. Ook tijdens Hallowe'en ontdek je dat het gebruik van oeroude oogstfeesten nog.

Even een korte uitleg: Hallowe'en is een term die oorspronkelijk uit Schotland komt. Daar betekende hallow 'heilige', terwijl e'en een soort Schots gemompel was en eve ('avond') betekende. Samen was dat (All) Hallow(s) Evening ofwel 'Allerheiligenavond', een christelijk feest ter nagedachtenis aan alle heiligen en martelaren.

Het gebruik heeft echter oeroude wortels en men meent dat het een heidense oorsprong moet hebben gehad. Het ligt ongeveer tussen de herfstequinox (23 september) en de winterzonnewende (31 december) in. De officiële astronomische datum zou 7 november moeten zijn, maar de Rooms-Katholieke kerk vindt dat het 'feest' op 31 oktober gevierd dient te worden. De Christenen hebben de feestdag ingepikt en zowel de betekenis als de datum veranderd. Dat was natuurlijk heel ondeugend van ze.

Maar pumpkin spice is natuurlijk een heerlijke warme specerijenmix die het goed doet in de koude wintermaanden. Hij doet qua smaakbeleving denken aan die van 'onze' glühweinkruiden. Ach, met wat warme alcohol voelt een koude winterdag immers een stuk aangenamer aan. Toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten