Chinese bieslook

De Chinese bieslook (Allium tuberosum) is, volgens de boekwerken, van oorsprong inheems in (jawel) China en dan meer specifiek in de provincie Shanxi. In werkelijkheid is zijn domein een stuk groter en omvat een groot gebied dat de steppes van Noord-China, Mongolië en Zuid-Siberië met elkaar verbinden.
[Image: Kenpai - Chinese bieslook]

Natuurlijk behoort de Chinese bieslook tot de uitgebreide lookfamilie (Allium spp.) en daartoe behoren ook de ui, prei en knoflook. De geur en smaak van de Chinese bieslook heeft meer van knoflook dan van bieslook. In Engelstalige landen is men wat onzeker over de smaak, want hij wordt daar afwisselend garlic chives ('knoflookbieslook'), Oriental garlic ('Oriëntaalse knoflook'), Chinese chives (Chinese bieslook') of Chinese leek ('Chinese prei') genoemd.

De Chinese bieslook groeit vaak in dicht opeenstaande groepjes, waarbij de taaie, vezelige ui-vormige knollen samengeklonterd zijn. De soort produceert veel witte bloemen die in een rond scherm op stengels van maximaal 60 centimeter lengte staan.

Het eerste deel van de wetenschappelijke naam, Allium, is Latijns, waar het woord 'look' betekende. Het tweede deel, tuberosum, is ook al Latijn, waar men met het woord tūber een 'bult' of 'zwelling' beschreef. De betekenis werd later verbreed tot 'knol'.

De Chinese bieslook wordt in diens thuislanden al eeuwenlang geteeld vanwege de culinaire waarde. De platte bladeren, de stengels en onrijpe, ongeopende bloemknoppen worden ingezet als keukenkruid. De taaie, vezelige knollen laat men ongebruikt en dat betekent dat vanuit die bol de blaadjes blijven groeien. Men kan de blaadjes daardoor regelmatig oogsten.

Omdat medische zorg in die contreien niet direct beschikbaar is voor bewoners werd de Chinese bieslook ook ingezet voor de behandeling van allerlei huis-tuin-en-keukenkwaaltjes.

Pas veel later werd ook ingezien dat de Chinese bieslook er ook wel aardig uitziet. Het gevolg daarvan is dat je tegenwoordig overal wel zakjes zaad kunt kopen om dat leuke, uitbundig groeiende kruid in je eigen moestuin of tuin uit te zaaien. De plant is aan te planten op zonnige, hooguit iets beschaduwde, droge tot vochtige, goed doorlatende, vaak ruderale en stenige zand-, leem- en kleibodems. Je weet hoe het verhaal verder gaat, want intussen wordt de Chinese bieslook in Nederland regelmatig verwilderd aangetroffen.

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat het regelmatig consumeren van verse Chinese bieslook het ontstaan van longontsteking kan tegengaan[1]. De wetenschappers suggereren dat de activatie van aangeboren lymfoïde cellen (innate lymphoid cells of ILC's) belemmert. Die ILC's zijn een recent ontdekt onderdeel van je aangeboren immuunsysteem. Moet je nu snel zo'n zakje zaad gaan bestellen? Dat mag, al is het genoemde onderzoek verricht op astmatische muizen.

[1] Zheng et al: Allium tuberosum alleviates pulmonary inflammation by inhibiting activation of innate lymphoid cells and modulating intestinal microbiota in asthmatic mice in Journal of Integrative Medicine – 2021

Geen opmerkingen:

Een reactie posten