Chai thee

Als je wat teveel luistert naar hippe food bloggers of gezondheidswebsites, dan kom je soms van een koude kermis thuis. Want die schrijven ook maar gewoon over wat anderen eerder hebben verzonnen. Een voorbeeld van dergelijke naschrijverij is chai thee, dat algemeen wordt beschreven als gezond en bestaat uit 'zwarte thee, melk, een zoetmaker en specerijen'. Zie wat hier gebeurt: suiker is in de wereld van gezond eten, de strijd tegen obesitas en te weinig bewegen iets wat te allen tijde vermeden hoort te worden. Om chai thee gezond te laten lijken wordt de term 'suiker' vervangen door het onschuldiger lijkende 'zoetmaker'.
Chai thee is oorspronkelijk afkomstig uit India en wordt daar masala chai ('gekruide thee') genoemd. Het woord 'chai' is een afgeleide van het Chinese woord cha (茶), wat 'thee' betekent. De letterlijke vertaling van 'chai thee' is dus 'thee thee'.

Traditioneel wordt masala chai gemaakt door zwarte theeblaadjes te koken, samen met groene kardemompeulen, kaneelstokjes, gemalen kruidnagelen, gemalen gember en zwarte peperkorrels. Gewoonlijk wordt zwarte thee uit de noordoostelijke Indiase provincie Assam gebruikt, want die is lekker sterk van smaak. De specerijenmix noemt men in India karha, maar het recept van dit mengsel ligt niet vast. Iedere familie heeft z'n eigen versie van die karha en dus smaakt in India de masala chai ook nooit hetzelfde.

In India wordt masala chai met buffelmelk gedronken, maar het is buiten dat land geaccepteerd dat koeienmelk ook mag. De masala chai moet gezoet worden en iedere vorm van suiker is daarbij toegestaan, want in India vindt men dat de suiker de smaak van de specerijen versterkt.

Maar nu masala chai als chai thee ook in ons land populair aan het worden is, hebben melangeurs van thee ook bedacht dat chai thee in een theebuiltje de moderne consument zou aanspreken. De meeste bedrijven brengen nu een versie op de markt die veel op de oorspronkelijke masala chai lijkt, al dien je zelf nog de melk en de suiker naar je eigen smaak toe te voegen.

Maar sommige producenten voegen ook alvast de 'zoetmaker' toe om de pittige, warme smaak van de specerijen wat te verzachten voor de moderne verwende consument. Het gevolg daarvan is dat er in je prijzige chai thee, die je zojuist bestelde in een flitsende en nèt geopende koffie- of theetent, wel voor 50% uit suiker kan bestaan.
Zelfs Douwe Egberts buigt voor de wens van de consument, want haar Spicey Chai is niet gemaakt van sterke zwarte thee uit Assam, maar van saaie Rooibos, wat geen thee en geen chai is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten