Guacamole

Tot een paar jaar geleden was guacamole in ons land volstrekt onbekend, maar tijden veranderen en vrijwel iedereen weet intussen dat het een beroemde en zeer smakelijke saus is.
Guacamole is oorspronkelijk afkomstig uit Mexico en wordt nu veel gebruikt bij de zogenaamde TexMex gerechten. TexMex is een woord waarvan iedereen denkt dat het ontstaan is omdat er in de Amerikaanse staat Texas en het aangrenzende Mexico een gemeenschappelijke keuken bestaat. Dat is niet het geval. Deze keuken is ontstaan bij de Tejanos, Texanen van Mexicaanse origine. Het was van oorsprong een mengeling van Mexicaanse en Spaanse gerechten toen Texas nog deel uitmaakte van Nieuw Spanje (1521 tot 1821) en later van Mexico (1821 tot 1836). Toen Texas eindelijk bij de USA werd gevoegd, bleven de bewoners en hun gerechten op hun plek.

Guacamole wordt traditioneel gemaakt door uit zijn velletje geschept vruchtvlees van een avocado met wat zout te vermalen met een stamper in een vijzel, al klinkt dat keukengerei in het Spaans natuurlijk een stuk exotischer: een molcajete y tejolote. Aan de avocadomoes wordt vervolgens limoensap, cilantro (de Zuid-Amerikaanse variant van koriander) en soms uien en chilipepers toegevoegd. Het recept varieert tussen regio's, families en de beschikbare ingrediënten.

Avocado's werden al zo'n 10,000 jaar geleden voor het eerst gedomesticeerd in het Midden van zuidelijk Mexico. De populariteit van de avocado verspreidde zich later snel over het hele rijk van de Maya's. Het was een van de basisvoedingsmiddelen van de plaatselijke bevolking. Daarbuiten was de vrucht lange tijd volstrekt onbekend. Rond het jaar 1900 stond de avocado in de Verenigde Staten bekend als de alligator pear.

De naam Guacamole stamt uit het Nahuatl, een oude taal die al door de Azteken werd gesproken en nu nog steeds door hun afstammelingen in ere wordt gehouden. Daar betekende āhuacamōlli letterlijk 'avocadosaus', van āhuacatl 'avocado' en mōlli 'saus'.

Waarom zou je guacamole gaan gebruiken als dipsaus of als broodbeleg? Welnu, een avocado wordt gezien als een zeer gezonde vrucht met allerhande vitamines en mineralen. Verder zitten er verzadigde vetten, enkelvoudig onverzadigde vetten en plantensterolen in verborgen. Die plantensterolen – in dit geval beta-sitosterol – worden in verband gebracht met een positief effect bij mensen met een iets te hoog cholesterol. Het is dus een soort medicijn in een vrucht. Vandaar ook dat Becel voor zijn ProActiv smeersels met plantensterolen behoorlijk hoge prijzen durft te vragen.

In Mexico wordt de avocado ook ingezet als een botervervanger onder de naam mantequilla de pobre ('armelui's boter'). Het is een mix van avocado, tomaat, zonnebloemolie en citroensap. Ach, je moet toch wat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten