Provençaalse kruiden

Met hun opwindende melange van kruiden uit zuidoostelijke delen Frankrijk doen Provençaalse kruiden ofwel Herbes de Provence hun naam eer aan. De regio kreeg zijn naam al tijdens de Romeinse overheersing en het stond bekend als Provincia Romana ('Romeinse Provincie'). Deze benaming werd veel later ingekort tot Provincia en toen het Latijn evolueerde tot het Provençaals, veranderde ook de spelling en de uitspraak. Van Provincia tot Provence.
Rozemarijn, tijm, bonenkruid, oregano en basilicum doen het allemaal goed in het hete klimaat en de arme, vaak rotsachtige bodems van het Middellandse Zeegebied. Ze vormen een fantastische combinatie. Het mengsel hoort in iedere keukenkast thuis en brengt de beste elementen van al deze specerijen samen in een harmonieuze smaak.

Provençaalse kruiden staan bekend om hun wat houtachtige smaak en zoete aroma en kunnen gebruikt worden om tegenwicht aan dominerende smaken als vis en knoflook te bieden. Het belangrijkste ingrediënt in deze melange is rozemarijn, dat zorgt voor een fris aroma en een lichte scherpte. Hoewel ze het beste rijkelijk gebruikt kunnen worden, kan zelfs een klein beetje al zorgen dat je je in het Franse platteland waant.

Er zijn maar weinig gerechten die niet verbeterd worden door overgoten te worden met een mengsel met daarin Provençaalse kruiden. Besprenkel kip en varkensvlees rijkelijk met deze kruiden, gemengd met extra vierge olijfolie en citroen. Of besprenkel nieuwe krieltjes voor het koken om een heerlijk bijgerecht te maken. Combineer het voor een authentieke Franse twist eens met verse lavendel. Zorg er dan wel voor dat je de bloemhoofdjes eerst kneust, zodat de aromatische smaak van de bloem vrijkomt. Zorg ervoor dat je de Provençaalse kruiden pas aan het einde van de bereiding van de maaltijd toevoegt: de kruiden kunnen aanbranden wanneer je ze te vroeg toevoegt, waardoor ze minder sterk worden.

De geschiedenis van Provençaalse kruiden als mengsel is onduidelijk. Sommigen beweren dat het al in de middeleeuwen door Franse monniken werd gecreëerd, terwijl anderen geloven dat het kruidenmengsel later door herders in de Provence moet zijn gebruikt.

Natuurlijk plukte lokale bevolking de verschillende kruiden vroeger in het wild of uit hun tuin. Ze droogden de kruiden zelf. In de jaren zestig begon Ducros, een Frans specerijenbedrijf en sinds 2000 in handen van het Amerikaanse McCormick, met de commerciële verkoop ervan. Het verhaal gaat dat ze de blend hebben gemaakt als een manier om een nieuw product, gedroogde kruiden, onder de aandacht van Franse koks te brengen. Het werd al snel een mix die zeer gewild was. Pas sinds de vroege jaren 70 van de vorige eeuw verscheen deze kruidenmelange buiten Frankrijk.

Uniek aan deze mix is dat de kruiden hun sterke aroma blijven behouden, zelfs in gedroogde vorm. De traditionele samenstelling van Provençaalse kruidenmix bestaat uit 26% rozemarijn, 26% tijm, 26% bonenkruid, 19% oregano en 3% basilicum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten