Avocadoblad

In ons land is de avocado een relatieve nieuwkomer in het groentevak van je supermarkt. Dat deze grote bes pas relatief laat in Nederland is verschenen heeft te maken met het feit dat hij snel overrijp wordt na de pluk. Hij moet dus supersnel naar ons land worden vervoerd. Het Voedingscentrum meent dat de avocado supergezond is. Het bevat immers veel oliezuur, een onverzadigd vetzuur dat bevorderlijk is voor je cholesterolniveau.

De avocado (Persea americana) is een boom die inheems is in Mexico. Die boom kan tot 20 meter hoog opgroeien, heeft soms 30 centimeter grote bladeren en bloeit met kleine onopvallende groengele bloemen. Het is een familielid van de laurier.

Het eerste deel van de wetenschappelijke naam, Persea, vernoemt Perseus, een figuur uit de Griekse mythologie. Hij was een zoon van Zeus en Danaë. Het tweede deel, americana, is Latijns en betekent '(uit) Amerika'.

De bladeren van de avocado worden in diverse regionale keukens in Midden-Amerika ingezet als specerij. De geur en smaak hebben iets weg van anijs. De bladeren worden op de markten zowel droog als vers verkocht, maar worden altijd eerst geroosterd voor gebruik. Daarna worden ze geheel of verkruimeld in gerechten, vooral in bonenschotels.

Het blijkt echter dat de bladeren, de schil en de pit van de avocado ietwat giftig zijn. De avocado bevat een schimmelwerende gifstof met de naam persine. Het is een in vet oplosbare toxine met een structuur die gelijk is aan die van een vetzuur.

Bekend is dat zogende zoogdieren, waaronder ook borstvoeding gevende vrouwen dus ook vallen, last kunnen krijgen van niet-infectieuze mastitis en agalactica[1]. In normale mensentaal betekent dat een ontsteking (geen infectie) van borstweefsel en een verminderde melkproductie. 

En dan wordt duidelijk waarom de oorspronkelijke bewoners van het Amerikaanse continent de bladeren roosteren voor gebruik: door die behandeling breekt de persine af en is daarna ongevaarlijk voor menselijke consumptie.  

 

Zowel de Azteken als de Maya's gebruikten avocadobladeren als een remedie tegen pijn, diarree, hoest, artritis, onregelmatige menstruatie en maagklachten. Tot pasta verwerkt werd het ook direct op de huid gewreven om de symptomen van acne, eczeem en droge huid te verzachten en te behandelen.

In ons land zijn gedroogde avocadobladeren niet of nauwelijks te krijgen. Je zult dus het internet moeten gebruiken om deze toch interessante specerij te bemachtigen.

[1] Oelrichs et al: Isolation and identification of a compound from avocado (Persea americana) leaves which causes necrosis of the acinar epithelium of the lactating mammary gland and the myocardium in Natural Toxins – 1995

Geen opmerkingen:

Een reactie posten