Wortelloof

Bij de groenteboer of in je supermarkt koop je soms een bos wortels met daaraan bevestigd een behoorlijke bos groen. Dat loof is niet de reden van de naam bospeen, maar die naam is simpelweg ontstaan omdat ze in een bos verkocht worden. De wortel met loof verkopen levert tijdwinst en minder afval op voor de akkerbouwer.
Bospeen is een getemde versie van de wilde peen (Daucus carota), die in zijn oervorm in het hele land aangetroffen wordt en in tijden van schaarste nog wel eens op het menu werd gezet van minder bedeelde landgenoten.

Het eerste deel van de wetenschappelijke naam, Daucus, is uiteindelijk afgeleid van het Oudgriekse woord daukos (δαῦκον), dat 'wortel' betekent. Verder terug in de tijd denken taalgeleerden dat het oorspronkelijke woord daio (δαίω) was. Het betekende '(ont)branden' en zou de ooit scherpe smaak van de wortel moeten verklaren. In het tweede deel, carota, herken je al het Engelse woord carrot. De oorsprong daarvan is het Oudgriekse karoton (καρῶτον) dat ook al 'wortel' betekende.

Ik weet wat er vaak gebeurt: het loof wordt van de wortels gescheiden en achteloos bij het groenafval gegooid. Maar dat is een grove misvatting, want dat loof is eigenlijk een heerlijke gezonde groente. Het is een vergeten groente en dat betekent dat hippe foodbloggers hun volgers de laatste tijd proberen te verleiden om dat wortelloof eens te gebruiken. Maar, zoals altijd, slaan de chronische naschrijvers vaak weer door. Zo kun je op internet lezen dat je wel moet zorgen dat je biologische, dynamische en onbespoten wortels dient te kopen, want het loof kan wel eens met gif bespoten zijn. Nou, dat kan, maar het gebruikte gif is tegenwoordig zelf ook weer biologisch afbreekbaar en iedereen wast toch nog steeds de groenten voordat die versneden worden?

Ook circuleren er recepten om wortelloof te gebruiken als basis voor pesto, die heerlijke Italiaanse smaakmaker bestaande uit basilicum, knoflook, pijnboompitten, olijfolie, Parmezaanse kaas en zout. De smaak van basilicum lijkt echter in niets op die van wortelloof en het is een vorm van heiligschennis om te proberen het recept voor pesto te veranderen.

Nu die onzin uit de weg geruimd is kunnen we over naar het gebruik van wortelloof. Omdat wortelloof een volwaardige gezonde groente is kun je het ook als groente gebruiken. Kook het bijvoorbeeld met de wortels mee (al stop je het pas op het allerlaatst in de pan, want het loof is uiteraard veel sneller gaar dan de wortels) of gebruik het in de groentesoep. Maar het meest geschikte gebruik is dat van keukenkruid. De smaak doet ietwat aan peterselie denken en kan dus verse peterselie op een uiterst goedkope manier vervangen.
Een probleem is dat wortelloof wat bitter van smaak is en dat zal niet iedereen waarderen. De reden daarvan is dat het 'volwassen' loof is, terwijl het jonge loof een stuk milder van smaak is. Het probleem is eenvoudig op te lossen: zet het afgesneden worteltopje in een centimeter water en er verschijnt binnen een paar dagen nieuw loof.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten