Black Mitcham peppermint

Officieel heet de Black Mitcham peppermint Mentha x piperita 'Black Mitcham'. De Mentha x piperita is een natuurlijke kruising tussen watermunt (Mentha aquatica) met aarmunt (Mentha spicata), een kruising die wij 'pepermunt' noemen. Van de pepermunt bestaan een aantal cultivars en eentje daarvan is de Black Mitcham, die in Nederland soms de naam Engelse zwarte munt draagt. Deze cultivar werd voor het eerst omstreeks 1750 rond de plaats Mitcham ontdekt. Nu is de plaats deel van zuidwest Londen, maar vroeger werden daar op uitgestrekte velden de beste kwaliteit munt en lavendel geteeld.
De naar donkerpaars neigende bladeren geven deze cultivar zijn naam. Ze ruiken sterk naar pepermunt en hij bloeit in de zomermaanden met roze tot paarse bloemen.

Ooit verbouwden Engelse boeren een speciale varieteit munt, Black Mitcham peppermint, maar de Tweede Wereldoorlog maakte een eind aan die teelt. Alle beschikbare grond moest ingezet worden voor de productie van voedsel. De U-boten van de Duitse Kriegsmarine torpedeerden veel te veel vrachtschepen en er ontstond voedselschaarste.

Na de oorlog was voedsel in Engeland ook nog bijna een decennium schaars en veel voedingsmiddelen waren op de bon. Geen wonder dat akkerbouwers weinig zin hadden om Black Mitcham peppermint, een luxeproduct, te gaan verbouwen. Deze muntsoort verdween simpelweg uit het Engelse landschap en werd later ietwat gemakzuchtig vervangen door de 'gewone' pepermunt.

Tot Sir Michael Colman (1928) in 1993 met pensioen ging. Hij was directeur geweest van, onder andere, het bedrijf dat Colman mosterd maakt en dat intussen door Unilever is ingelijfd. In plaats van rustig te gaan rentenieren op zijn landgoed van meer dan 800 hectare, besloot hij rond 1995 Black Mitcham peppermint nieuw leven in te blazen.

Dat bleek echter niet eenvoudig, want zaden waren in Engeland niet meer te krijgen en ook de teeltprocessen waren vergeten. Uiteindelijk kon men zaad uit Amerika aankopen, maar toen bleek dat de Black Mitcham peppermint een heel andere aanpak vereiste dan de reguliere pepermunt. De laatste groeit zo gemakkelijk op iedere bodem dat hij vaak als lastig te bestrijden onkruid wordt gezien. Colman stuurde zelfs personeel naar de Verenigde Staten om het vak opnieuw te leren.
Maar tegenwoordig produceren ze op Summerdown Farm in het zuidoosten van Engeland een fantastische kwaliteit Black Mitcham peppermint. De olie is frisser, intenser dan de soms wat bitterder olie van de 'gewone' pepermunt. De meeste olie wordt verkocht aan de Franse parfumindustrie, maar ook aan diverse producenten van voedingsmiddelen. Zelf gebruikt Colman het in een serie producten als muntthee en zoetwaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten