Zwarte Komijn

Zwarte komijn (Bunium persicum) is uiteraard weer eens geen broertje van de (echte) komijn (Cuminum cyminum), al behoren ze beide tot de grote familie der schermbloemigen (Umbelliferae), waartoe ook selderij, karwij, venkel, peterselie en wortel behoren. Deze specerij is inheems in delen van Iran, Afghanistan, Pakistan en het Noorden van India. Buiten deze gebieden is het praktisch onbekend. De zwarte komijn lijkt op zoveel andere schermbloemigen: rechtopstaand met schermen van kleine witte bloemen.
De zaadjes van deze specerij ruiken in gedroogde vorm aards, zwaar en muf. Dus niet direct iets wat je in je gerechten zou willen verwerken. Maar bak het mee en de geur en smaak verandert in een heerlijk nootachtig aroma. Hoe iemand dat ooit ontdekt heeft? Vermoedelijk door gedachteloos wat specerijen toe te voegen aan een gerecht, denkend dat het komijn was, maar dat pas achteraf bleek dat het zwarte komijn was.

Het eerste deel van de wetenschappelijke naam, Bunium, komt uit het Oudnoors, waar bunga zoiets betekende als 'verhoging' of 'bult'. In het hedendaagse Engels bestaan nog de woorden bunion 'eeltknobbel' en bun 'broodje'. Waarschijnlijk is deze naamgeving verzonnen doordat de plant vanuit een polletje opgroeit. Het tweede deel, persicum, betekent '(uit) Perzië', het huidige Iran.

Plaatselijk staat deze specerij bekend als kala jeera, een verouderde vorm van wat men nu kala jira zou noemen. Het is een aanwijzing dat het gebruik van deze specerij misschien wel millennia teruggaat. Het zal de lezer niet verbazen dat kala 'zwart' betekent en jeera 'komijn.

Zwarte komijn maakt plaatselijk onderdeel uit van het bekende Indiase specerijenmengsel garam masala. Zoals bekend is de receptuur van dit mengsel niet in steen gebeiteld. Het recept varieert per regio, per familie en zelfs per seizoen.

Ondanks zijn relatieve onbekendheid heeft de wetenschap onderzocht of er potentiële medicinale effecten in zwarte komijn verborgen zitten. De resultaten zijn wisselend. Het blijkt dat een heftig extract een antibacteriële werking heeft. Dat lijkt mij bij voorbaat al logisch omdat specerijen vrijwel altijd etherische oliën bevatten. Juist dát is de reden dat we ze als specerij gebruiken.
Omdat zwarte komijn zo onbekend is zijn er nogal wat mensen zwarte komijn verwarren met nigellezaad (of zwart zaad). Het zijn echter twee totaal verschillende specerijen. Zelfs de Amerikaanse medische website WebMD gooit een paar specerijen, waaronder zwarte komijn en nigellezaad, gemakzuchtig op een hoop. Het was ooit een gerenommeerde website, maar is kennelijk afgegleden naar een bedenkelijk niveau.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten