De officiële naam van tajín is Tajín Clásico, wat een ietwat vreemde benaming is voor een smaakmaker die pas in 1985 werd geïntroduceerd. Het is een Mexicaanse kruidenmix die voornamelijk bestaat uit limoen, chilipepers en zeezout.
De combinatie van chilipepers en limoen is een echte klassieker in de traditionele Mexicaanse keuken en wordt vaak gebruikt op (en in combinatie met) fruit en groenten. De combinatie van zout en zoet is over het algemeen een hoofdbestanddeel van die cuisine.
Tajín Clásico werd in 1985 gecreëerd door Horacio Fernández, die de smaken van een salsa, gemaakt door Mama Necha, zijn grootmoeder, wilde namaken. Die salsa bestond uit zeven verschillende chilipepers. Die salsa was zo heerlijk dat, elke keer dat Mama Necha het klaarmaakte, de hele familie er enthousiast omheen stond te roepen: '¡Mamá Necha hizo su salsa!' ('Mama Necha heeft haar salsa gemaakt!'). Ook Horacio was dol op die smaak en herinnert zich dat een van zijn grootste jeugdzondes was om die salsa over zijn maïs te gieten. Op een dag bedacht hij dat het geweldig zou zijn als hij een manier kon vinden om iedereen ervan te laten genieten. Je snapt dat dit een ietwat geromantiseerde versie van de werkelijkheid moet zijn.
Fernández vernoemde het product naar de precolumbiaanse archeologische vindplaats El Tajín in de oostelijke Mexicaanse staat Veracruz. Hij had die locatie eerder dat jaar bezocht en was behoorlijk onder de indruk geraakt. Hij besefte ook dat ají, wat chilipeper betekent, drie dezelfde letters deelt met tajín. Dát werd dus de naam van de salsa, al plakte Fernández ook nog het woord Empresa ('Keizerin') aan zijn bedrijf: Empresa Tajín. Het bleek een runaway succes. Al in 1993 betrad Tajín Clásico de Amerikaanse markt en Empresas Tajín bouwde een fabriek in Houston. Tajín werd al snel een populaire smaakmaker in Texas, waar men wel houdt van een pittige saus. Nadien breidde het merk zich internationaal uit.
Tajin wordt in een poedervorm geproduceerd. De kruiden die die verborgen zitten in Tajín Clásico bestaan uit een drietal (geen zeven, zoals zijn grootmoeder deed) vermalen chilipepers (chiles de árbol, guajillo, pasilla bajio), zeezout en gedroogde limoen. De mix levert een zoete, zure, en zoute smaak aan gerechten met een milde pittigheid van de gebruikte chilipepers. De mix is ook ietwat korrelig, wat een zekere textuur aan de gerechten toevoegt.
Tajín wordt gebruikt als garnering, als smaakmaker en als ingrediënt. Het wordt gebruikt in zowel zoete als hartige gerechten. Deze mix wordt vaak gebruikt met fruit, maar ook met groenten, dips, sauzen en desserts. Het kan ook worden gebruikt als rub voor vlees, gevogelte of vis. Het kan zelfs worden gebruikt als zoutvervanger in omeletten of op popcorn.
Intussen is tajín zo populair geworden dat ook concurrerende bedrijven deze salsa produceren. Zelfs in Nederland is de originele tajín al in supermarken als Albert Heijn te koop.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten