Marinarasaus

Marinarasaus is een saus, die gewoonlijk gemaakt wordt met tomaten, knoflook, kruiden en uien. De precieze samenstelling varieert per plaats of zelfs familie. Daardoor bestaan er ook versies met kappertjes, olijven, specerijen en een scheut rode wijn.
Deze saus wordt veel gebruikt in de keukens van Amerikanen die oorspronkelijk uit Italië afkomstig zijn. Zoals te verwachten was wijkt de Amerikaanse versie nogal af van de originele Italiaanse versie. Vreemd, zo zou je kunnen opmerken, want als iets je weemoedig terug zou moeten laten denken aan het land van je voorouders, dan is het wel een veelgebruikte saus.

In Italië wordt met alla marinara een saus bedoeld die bestaat uit tomaten, basilicum, oregano en soms olijven, kappertjes en zoute ansjovis. De term Alla marinara is natuurlijk Italiaans en betekent '(op de manier van) zeelieden'. Deze saus is bestemd voor spaghetti, maar er bestaan ook recepten met vlees en vis waar deze saus ook bijzonder op zijn plaats is. In Italië wordt een pasta met vis en saus echter veel vaker alla pescatore, ofwel '(op de manier van) vissers', genoemd.

De oorsprong van de marinarasaus is gehuld in nevelen, maar hij kan natuurlijk niet ouder zijn dan 1492 nC, omdat de van oorsprong Italiaanse zeevaarder Christopher Columbus pas in dat jaar voor het eerst voet zette op het Amerikaanse continent. Veel nu zo bekende producten, waaronder tomaten, aardappels en chilipepers, waren inheems op dat continent en konden dus niet vóór die datum in Europese recepten verwerkt worden.

Eén versie van de ontstaansgeschiedenis verhaalt dat de echtgenotes van Napolitaanse zeelieden als eerste de culinaire mogelijkheden van de tomaat onderkenden. In eerste instantie werden door artsen en monniken medische toepassingen gezocht voor al die exotische groenten, vruchten en knolgewassen, maar ik kan me voorstellen dat zeelieden tomatenzaadjes meesmokkelden op hun reizen naar de West en in hun eigen tuin plantten.

Het eerste Italiaanse kookboek dat de marinarasaus noemde was 'Lo Scalco alla Moderna' ('De Moderne Bediende'), geschreven door Antonio Latini en in twee delen gepubliceerd in 1692 en 1694. Het Italiaanse woord scalco is afgeleid van het Latijnse woord scalcus, waarin het tweede deel van het Nederlandse woord 'maarschalk' ('bediende of verzorger van paarden') nog herkenbaar is.

Iedereen, die gelooft dat marinarasaus niet al te veel verschilt van de tomatensaus die je bij je plaatselijke supermarkt kunt kopen, heeft natuurlijk een beetje gelijk. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten