Kaneelbloemknoppen, soms ook foutief kaneelbloesem genoemd, zijn de nog ongeopende bloemen van de kaneelboom. Ze worden geplukt juist voordat ze voor het eerst open zouden gaan en vervolgens in de zon gedroogd. Nu zijn er verschillende soorten bomen binnen de kaneelboomfamilie en de meesten daarvan kunnen worden gebruikt om de bloemknoppen te oogsten. In de handel worden echter voornamelijk die van de Chinese kaneelboom (Cinnamomum cassia) aangeboden.
De kaneelbloemknoppen lijken erg op de kruidnagel en dat is niet zo vreemd want dat zijn op hun beurt weer de gedroogde en nog ongeopende bloemknoppen van de kruidnagelboom (Syzygium aromaticum).
De Chinese kaneelboom is een ver familielid van de laurier. Hij kan een hoogte bereiken van zo'n 15 meter en groeit in wat landen in Indochina ofwel het continentale deel van Zuidoost-Azië.
Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Cinnamomum, heeft natuurlijk dezelfde oorsprong als cinnamon het Engelse woord voor kaneel. Omdat kaneel al sinds onheugelijke tijden door Arabische handelaren vanuit Azië werd aangevoerd, heeft ook de naam een soortgelijke lange reis achter de rug: de oude Grieken leenden hun woord kinnamomum van het oude Hebreeuwse woord kinamom en het Aramese qunimom. Uiteindelijk zou het verwant zijn aan het hedendaagse Indonesische kaya manis (‘zoet hout’). Het tweede deel, Cassia, is afkomstig van het Griekse kasia (κασία), van het Hebreeuwse q'tsi-ah en qatsa, dat ‘afkappen, afstrippen (van de bast)’ heeft betekend.
De geur van kaneelbloemknoppen heeft als basis die van kaneel, maar is een stuk complexer. Kenners noemen het kaneel met een meer bloemiger, zelfs wat naar naar wijn neigende geur. De geur is intens. Het ruikt en smaakt zowel mild peperig, puur, aards als zoet. Om die geur echt uit de bloemknoppen te krijgen moeten ze eigenlijk worden fijngemalen, maar ze worden ook wel in hun geheel in gerechten verwerkt. Maal echter niet teveel, want deze specerij (of is dit weer een kruid), verliest na het malen al snel zijn geur en smaak. De weinige etherische oliën vervliegen dan immers een stuk sneller.
Kaneelbloemknoppen worden veel gebruikt in diverse regionale keukens. Ze worden gebruikt voor het koken van zowel zoete als pittige gerechten, maar ook in traditionele gerechten uit de Chinese of Indonesische keuken. Ze verfijnen hertenvlees, lamsvlees en gevogelte. Het geeft diverse compôtes (abrikozen, appel en peren) en jams een heerlijk delicaat aroma.
Doordat kaneelbloemknoppen een wat minder overheersende geur en smaak hebben als kaneel zijn ze ook perfect te combineren met andere specerijen, waaronder steranijs, zoethout, venkel, Sichuanpeper, kardemom, kruidnagel, korianderzaad, gember, kurkuma (koenjit of geelwortel), nootmuskaat en foelie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten