Al eerder schreef ik hier dat hij als alternatief voor die afwezige zwarte peper noodgedwongen chilipepers terugbracht naar Spanje. Minder bekend is dat ook piment tot de lading behoorde van de schepen van de tweede expeditie van Columbus naar de Nieuwe Wereld in 1493. Piment is de gedroogde en daarna vermalen fruit (of besjes) van die pimentboom (Pimenta dioica) en is een onmisbaar pittig ingrediënt van veel pittige Caraïbische gerechten, waaronder de bekende Jamaicaanse Jerk Spice Marinade. Zie hier voor een recept.
[Foto: www.tradeswindfruit.com) |
Om het nog ingewikkelder te maken wordt piment of allspice soms ook wel Jamaicaanse peper of Engelse peper genoemd. De naam allspice werd ooit in 1621 verzonnen door de Engelsen omdat ze meenden dat het de smaak combineerde van kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Ondanks die prachtige combinatie van smaken is allspice niet in de Aziatische keukens opgenomen en waarom zouden ze ook. Ondertussen wordt de boom ook veelvuldig aangeplant in andere delen van de wereld, een bewijs van de economische waarde van deze soort. Toch wordt deze piment overal als inferieur beschouwd, want de Caraïbische versie bezit meer etherische oliën.
Het eerste deel van de wetenschappelijke naam, Pimenta, is afkomstig uit het Spaans. Pimiento betekent '(chili)peper'. Dat is weer herleid van pimienta '(zwarte) peper'. Beide woorden zijn afgeleid van het Latijnse pigmentum ('pigment') omdat het een kleur aan voeding kon geven. Het tweede deel, dioica, is een combinatiewoord uit het Grieks. Dyo (δύο) betekent 'twee' en oikos (ὀῖκος) betekent 'huis'. Het verklaart het feit dat mannelijke en vrouwelijke bloemen op verschillende planten groeien.
Deze boom groeit en bloeit in de bovenwindse eilanden in het Caraïbisch gebied, Mexico en andere landen in Centraal Amerika. Hij kan tot 15 meter hoog worden en heeft donkergroene, glimmende bladeren en in de zomer kleine witte bloemen. Na een jaar of 6, 7 geeft de boom bessen. De groene bessen worden onrijp geplukt (ze verliezen hun aroma tijdens het rijpingsproces) en worden gedroogd in de zon tot ze een roodbruine kleur hebben.
Is piment scherp? Als de Scoville schaal op piment wordt losgelaten dan zou de score tussen 100 en 500 SHU's bedragen en da's beslist niet superscherp te noemen.
Modern wetenschappelijk onderzoek lijkt aan te tonen dat stofjes in piment een bloedverlagend effect hebben[1]. In ratten.
[1] Suaréz et al: Cardiovascular effects of ethanolic and aqueous extracts of Pimenta dioica in Sprague-Dawley rats in Journal of Ethnopharmacology - 1997
Geen opmerkingen:
Een reactie posten