Vietnamese koriander (Persicaria odorata) is een meerjarige plant die zich bijzonder thuisvoelt in tropische en subtropische oorden. Daar is het warm en vochtig genoeg om uit te groeien tot een plant van een centimeter of dertig hoog. Hij bloeit met tere zachtgele, zachtrose of witte bloemen.
In Engelstalige landen wordt hij ook wel Vietnamese munt genoemd, maar zowel 'koriander' als 'munt' zijn foutief, omdat de plant niet tot beide families behoort. Dit oosterse keukenkruid behoort tot de zeer uitgebreide duizendknoopfamilie. Hoewel zijn naam anders doet vermoeden is zijn gebruik niet beperkt tot Vietnam, maar in heel Zuidoost-Azië weet men de geur en smaak wel te waarderen. Vandaar dat er ook heel wat regionale benamingen voor de Vietnamese koriander in omloop zijn: daun kesum (Maleisië, Indonesië), rau ram (Vietnam), phak phai (Thailand) en pak phaew (Laos).
Van de Vietnamese koriander wordt alleen het blad gebruikt. Dat langwerpige blad heeft het kruidige aroma van koriander met een duidelijke citroenige achtergrond, ruikt heerlijk naar munt en smaakt ook nog een beetje peperig.
De verse blaadjes worden rauw gegeten. In de soep worden op het laatste moment een handvol dunne reepjes toegevoegd. Als we het over soep hebben dan bedoelen we hier de befaamde laksa, een heerlijke pittige soep die zeer populair is in Maleisië, Singapore en Indonesië. Overigens is de term 'laksa' afkomstig uit het Hindi, waar lakh (लाख), honderdduizend betekent in de betekenis van 'veel'. Het heeft te maken met de vele variaties van deze soep plus de vele kruiden en specerijen die er in verwerkt worden. Laksa blijkt zo in de smaak te vallen dat het gerecht steeds verder over de wereld verspreid raakt. Nog even en u zult het recept ongetwijfeld in het maandblad AllerHande van Albert Heyn kunnen aantreffen.
Zaadjes kunnen zeer eenvoudig binnenshuis ontkiemd worden. Omdat we hier (nog) niet in de tropen woonachtig zijn moeten de plantjes zelfs in de zomer op een warme plek in in de volle zon op de vensterbank blijven staan. Ook aan koele avonden heeft de Vietnamese koriander een hekel. Als je eenmaal wat leuke plantjes hebt opgekweekt dan hoef je alleen maar een stekje af te knippen en in een glas water te zetten. Binnen een paar dagen zie een de eerste wortels verschijnen. Daarna kan de nieuwe lichting Vietnamese koriander in een potje met wat compost gedaan worden en de cyclus kan weer opnieuw beginnen. Vergeet niet dat de ondergrond vochtig dient te blijven om de zwoele tropische omstandigheden te simuleren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten