De peterselie groeit als tweejarig kruid en in zijn tweede jaar zal hij een hoogte van zo’n 75 centimeter kunnen bereiken. De plant staat graag op een goed bemest plekje in de halfschaduw.
[Foto: Tharish] |
In vele culturen wordt peterselie vers toegepast. Het heeft een frisse smaak. Geknipte of gehakte peterselie wordt aan het eind van de bereiding toegevoegd (en dus niet meegekookt). Het is ook vaak een ingrediënt van sauzen en kruidenboters.
Zoals zoveel andere kruiden en specerijen bestaan er oude verhalen dat peterselie zo gezond zou zijn en de moderne wetenschap doet er alles aan om aan te tonen of die claims mogelijk op waarheid berusten. De eerste claim is dat peterselie boordevol vitamine A en C zit. Dat is waar, maar je eet maar zo’n kleine hoeveelheid van dit kruid dat het effect verwaarloosbaar zal zijn. Een thee van peterselie zou een goed middel zijn om je nieren beter te laten functioneren, zodat je meer urine produceert. Allerhande onderzoeken[1] lijken voorlopig voor peterselie het predicaat ‘bemoedigend’ (promising) op te leveren, maar écht bewezen is het nog niet.
Wel lijkt het er op dat een peterselie-extract bij stress een beschermend effect in de hersenen kan opleveren. Maar da’s alleen nog maar onderzoek[2] geweest in een muizenbrein.
Tot slot: mocht u zich ooit hebben afgevraagd wat die vreemde Friezen bedoelen met ‘groene kaas’ in hun beroemde lijfspreuk Bûter, brea en griene tsiis; wa't dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries (‘Boter, roggenbrood en groene kaas; wie dat niet zeggen kan is geen oprechte Fries’). Dat is een nog steeds geproduceerde heerlijke groenig gekleurde kaas met peterselie en wat andere kruiden.
[1] Wright et al: Herbal medicines as diuretics: a review of the scientific evidence in Journal of Ethnopharmacology - 2007
[2] Vora et al: Protective effects of Petroselinum crispum (Mill) Nyman ex A. W. Hill leaf extract on D-galactose-induced oxidative stress in mouse brain in Indian Journal of Experimaental Biology - 2009
Geen opmerkingen:
Een reactie posten