De Kaffirlimoen (Citrus hystrix) is een piepklein lid van de grote familie van citrusvruchten, waartoe ook de sinaasappel, citroen en mandarijn behoren. De kaffirlimoenboom is inheems in tropische delen van Azië. Het is een grote struik of kleine boom die vol zit met doornen. De kaffirlimoenboom kan tot 10 meter hoog worden. Zowel het onregelmatig gevormde fruit als de donkergroene bladeren worden in diverse Aziatische keukens gebruikt. Mensen met een Indische achtergrond zullen namen als djeroek limo (kaffirlimoen) en djeroek peroet (kaffirblad) heel bekend in de oren klinken. Ondertussen wordt in het moderne Indonesië gesproken van jeruk limo en jeruk purut.
Tegenwoordig heeft de term 'kaffir' ofwel 'kaffer' een negatieve klank en wordt vooral in Zuid-Afrika gebruikt om op een vervelende manier negers aan te duiden. Wij herkennen het woord nog in de uitdrukking 'uitkafferen'. De oorsprong van het woord is echter een stuk minder verontrustend. Het is afgeleid van het Arabische woord kafir, dat 'ongelovige' betekent. Nog verder in de geschiedenis heeft het slechts de betekenis gehad van 'anders' of 'geen Moslim' en er bestaat op het huidige Sri Lanka (Ceylon) een kleine ethnische gemeenschap die zich nog steeds met trots 'kaffirs' noemen.
Het eerste deel van de wetenschappelijke naam, Citrus, is terug te leiden tot het Griekse woord kitros (κίτρος), dat via wat omzwervingen afgeleid is van kedro (κίδρος) 'ceder' en dus waarschijnlijk de aromatische geur probeerde te verklaren. Het tweede deel, hystrix, is ook al afkomstig uit het oude Griekenland, waar hystrix (ὕστριξ) 'egel' betekende en verwijst naar de vele doornen van de struik.
De kaffirlimoen heeft een matte en enigszins knobbelige schil en een friszure, aromatische smaak. De schil van de kaffirlimoen wordt vaak gebruikt in Laotiaanse en Thaise currypasta. Het voegt een aromatische smaak aan het gerecht toe. Het zijn echter de bladeren die het meest in de diverse keukens gebruikt worden Zowel gedroogd, ingevroren als vers zijn ze toe te passen, precies zoals een laurierblad. Die bladeren zijn rijk aan het aromatische citronellal (tot 85%).
De bladeren worden veel gebruikt in vele Maleisische, Thaise, Laotiaanse en Cambodjaanse gerechten. Ook in de Vietnamese keuken worden de bladeren toegevoegd aan gerechten met kip. Ook in de Indonesische/Indische keuken wordt het kaffirlimoenblad met graagte toegepast in gerechten als soto ayam.
Het sap van de kaffirlimoen wordt in enkele Aziatische landen gebruikt als shampoo en gedacht wordt dat zo zuur is dat het luizen kan doden.
Voor de liefhebber van een exotische boom: in een kuip doet de kaffirlimoen het uitstekend ons land. Kaffirlimoenboompjes kunnen hier aangeschaft worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten