De naamgeving van dit kruid is ietwat verwarrend. Echte majoraan (Origanum majorana) wordt ook wel marjolein of wilde oregano genoemd, maar dit kruid heeft ook een broertje met de naam oregano of wilde marjolein (Origanum vulgare).
Majoraan kan een hoogte bereiken van zo’n 80 centimeter en bloeit met tere witte of roze bloemen. De oorsprong van dit kruid kan in het Midden-Oosten gevonden worden. In landen als Turkije, Cyprus en Egypte wordt het veel gevonden en dus ook veel in gerechten toegepast. De majoraan houdt van een warm klimaat en in tegenstelling tot de in Nederland inheemse oregano kan maar majoraan slecht tegen kou. Normaal zou je tevreden moeten zijn met een gedroogde versie, maar majoraan verliest veel van zijn etherische oliën tijden het droogproces.
De intens aromatische smaak van verse majoraan heeft een ietwat bittere bijsmaak en doet wat denken aan die van tijm.
Het eerste deel van de wetenschappelijke naam, Origanum, is een combinatiewoord uit het Grieks, waar oros ‘berg’ betekent en ganos ‘helderheid’ of ‘ornament’. Het verklaart zowel zijn oorspronkelijke groeiplaats als zijn opvallende bloemen: deze familie valt dus op op dorre berghellingen. Het tweede deel, majorana, is afkomstig uit het Latijn: maius kan zowel ‘groot’ als de maand ‘mei’ betekenen.
De blaadjes van majoraan kunnen fijngehakt in verschillende gerechten gebruikt worden. In Duitstalige landen wordt het kruid vooral gebruikt bij de bereiding van worsten en heeft hij de naam Wurstkraut mogen ontvangen. Gedroogde majoraan kan in ons land echter ook de smaak van enkele groentes oppeppen. Vooral wintergroenten als kool, wortel en bonen kunnen profiteren van majoraan. Gebakken aardappelen met majoraan zijn ook niet te versmaden. In wat warmere landen in het zuiden van Europa wordt verse majoraan toegevoegd aan visgerechten, maar ook aan pastasauzen.
In de volksgeneeskunst wordt majoraan ingezet vanwege diens etherische oliën en men gelooft dat het werkzaam zou zijn tegen een keur aan medische klachten, waaronder maag- en darmproblemen, ontstekingen, tandpijn, reumatiek, uitblijvende menstruatie, diabetes en nier- en leverproblemen. Ook zaken als verkoudheid, griep, bronchitis, astma, artritis en spierpijn zouden effectief bestreden kunnen worden. Wat in ieder geval bewezen is, is dat patiënten van hun interne parasieten verlost werden nadat ze zes weken lang majoraanolie had ingenomen.
Onderzoek naar bederf van voedingswaren en daarmee de groei van ziekmakende organismen heeft aangetoond dat carvacrol, de belangrijkste etherische olie van majoraan, in staat is om bacteriën, schimmels, gisten, insecten en mijten te decimeren of uit te roeien.
Koop je Griekse majoraan hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten