Dragon

Het keukenkruid dragon (Artemisia dracunculus) behoort tot het geslacht Alsem dat ruim 200 familieleden kent. Vrijwel de hele familie staat bekend om zijn sterke, aromatische geur en in ons land zijn er een aantal inheems, waaronder bijvoet, absintalsem, zomeralsem en zeealsem. Dragon was ooit alleen inheems in Centraal-Azië, maar is ondertussen een kosmopoliet in gematigde streken.

Dragon is een overblijvende plant en groeit tot 150 centimeter hoog met slanke, vertakte stengels. De glimmend groene bladeren zijn langwerpig. De kleine bloemen zijn helgeel tot geelgroen (een familietraditie).
Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Artemisia, heeft zijn naam te danken aan de Griekse godin Artemis, de godin van de jacht en beschermer van het bos en kinderen. Graven we dieper dan geloven taalwetenschappers dat de oervorm van de naam Artemis òf als artemes (veilig) òf als artamos (een slager) kon worden geschreven. Dat weerspiegelt ook al de werking van een geneeskrachtig kruid: precies goed is veilig, terwijl teveel dodelijk kan zijn. Het tweede deel, dracunculus, is Latijns en is een verkleinwoord van draco, draconis ofwel 'draak. Het betekent dus 'kleine draak' en probeert de vorm van de bladeren te verklaren die met een beetje fantasie wat lijken op drakentongen. De Engelse naam voor dragon, tarragon is afgeleid van het Griekse woord tarchon (ταρχων), dat een verbastering of voorloper is van, jawel, drakon ('draak' of 'slang').

De topjes en de bladeren van de (nog) niet bloeiende plant zijn in het bezit van de grootste hoeveelheid aromatische stofjes en die worden dan ook geplukt, al worden vaak hele takjes meegeplukt en meegekookt. De oorzaak van de sterke geur is een behoorlijke hoeveelheid methyl chavicol (16.2%) en methyl eugenol (35.8%). Deze hoeveelheid varieert tussen de verschillende cultivars, de Russische (ofwel wilde) versie heeft minder essentiële oliën, terwijl de Franse (ofwel Duitse) versie een stuk meer bevat. Het nadeel van die laatste is juist weer dat hij steriel is en niet uit zaad kan worden opgekweekt.

Dragon is één van de vier onmisbare keukenkruiden die men in de klassieke Franse keuken de fines herbes noemt: verse peterselie, bieslook, kervel en dragon. Het is zeer geschikt om kipgerechten, visgerechten en eigerechten mee te kruiden. Het is bovendien de belangrijkste component van de beroemde Béarnaisesaus.

In de volksgeneeskunst van sommige Aziatische landen wordt dragon toegepast voor het verlichten van problemen in het maag- en darmstelsel, maar dat is geen verrassing. In Iran wordt dragon gebruikt bij de behandeling van epileptie. Geloof het of niet, maar na enig wetenschappelijk onderzoek bij muizen lijkt het nog een beetje waar te zijn ook[1].

[1] Sayyah et al: Anticonvulsant activity and chemical composition of Artemisia dracunculus L. essential oil in Journal of Ethnopharmacology - 2004

Geen opmerkingen:

Een reactie posten