Kassia

Kassia (Cinnamomum cassia) is een broertje van de kaneel (Cinnamomum zeylanicum) en wordt ook wel Chinese kaneel genoemd. De kassia een een boom die inheems is in zuidelijke streken van China, maar is inmiddels in vele landen in Zuidoost-Azië aangeplant. De boom groeit tot 15 meter hoog met langwerpige bladeren die een rossige kleur hebben wanneer ze pril aan de boom ontluiken. In de zomer bloeit hij met gele bloemen. De bloemknoppen worden in landen als Indië ook al sinds mensenheugenis als specerij gebruikt, een gewoonte die door de Romeinen ook al werd overgenomen.
Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Cinnamomum, heeft natuurlijk dezelfde oorsprong als het Engelse woord voor kaneel cinnamon. Omdat kaneel al sinds de klassieke oudheid door Arabische handelaren vanuit Azië werd aangevoerd, heeft ook de naam een soortgelijke lange reis achter de rug: de oude Grieken leenden hun woord kinnamomum van het oude Hebreeuwse woord kinamom en het Aramese qunimom. Uiteindelijk zou het van verwant zijn aan het hedendaagse Indonesische kaya manis (‘zoet hout’). Het tweede deel, cassia, is via het Griekse woord kasia (κασια) afgeleid van de Hebreeuwse woorden quetsi'oth, qase'ah of variaties daarop. Het is afkomstig van het woord qēș dat op zijn beurt weer afgeleid is van het Semitische qșș dat 'afsnijden' of 'in stukken snijden' betekent en het 'oogsten' van de kassiabast verklaart.

Kassia heeft een warme, aromatische, ietwat bittere smaak. Vergeleken met kaneel, zijn hier meer bekende broertje, is kassia iets bitterder. Dat betekent niet dat kassia minder lekker is, maar wel dat hij een wat andere smaaksensatie in gerechten zal geven.

Ook deze specerij zit boordevol met essentiële oliën, waarvan het grootste deel uit cinnamic aldehyde bestaat. Recent is duidelijk geworden dat in kassia ook behoorlijke hoeveelheden coumarine verstopt zit en dat is een zogenaamd allergeen. Coumarine is, samen met een aantal verwante stoffen, verantwoordelijk voor de typische hooigeur van drogend en gedroogd gras. Bij het drogen van de planten komt de stof vrij uit de suikerketens waar het in de levende plant aan gebonden is. Coumarine is een precursor van het anticoagulans (antistollingsmiddel) dicoumarol en kan bij inname onder andere leverschade, nierschade en hoofdpijn veroorzaken.

Nu moet je niet direct gaan besluiten dat die kassia niet in je gerechten terecht zal komen. Zoals alle specerijen wordt ook kassia maar met mate toegepast. Teveel is overdaad en verpest ieder gerecht. In geringe hoeveelheden is er geen enkel gevaar te verwachten, maar ontstaan bijvoorbeeld wel heerlijke curry's. Uiteraard kan men kaneel in ieder recept vervangen door kassia. En andersom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten