Lemon pepper

Nee, lemon pepper ofwel citroenpeper is geen exotische pepersoort die naar citroen smaakt. Lemon pepper is eigenlijk een specerijenmengsel, een smaakversterker gemaakt van geraspte citroenschil en ruwgemalen zwarte peperkorrels.

De citroenschil wordt in een vijzel samen met de zwarte peper tot een pasta vermalen. Daardoor wordt de citrusolie opgenomen door de peper. Het mengsel wordt vervolgens gebakken en gedroogd, waardoor een fijn korrelig mengsel ontstaat.
Het mengsel werd oorspronkelijk toegepast worden om visgerechten te kruiden, maar kan ook zonder probleem op vleesgerechten worden gestrooid. Ook geeft lemon pepper een heerlijk verfrissende boost aan frisse salades. Dit mengsel is ook heerlijk om met olijfolie te gebruiken als dip.

Natuurlijk kun je lemon pepper ook in een ruimgesorteerde supermarkt aanschaffen, maar daarin worden vaak ingrediënten toegevoegd om de houdbaarheid te verhogen of om de kostprijs te verlagen door de peper of citroenschil deels te vervangen door goedkopere producten. Voorbeelden zijn zout, suiker, ui, knoflook, citroenzuur, extra citroensmaakstoffen of natuurlijke kleurstoffen als riboflavine. Die laatste is hetzelfde als vitamine B2, maar kan toevallig ook gebruikt worden als gele kleurstof. Dan heeft het plotseling een E-nummer: E101.

Met andere woorden: het lijkt mij een goed idee om je eigen lemon pepper te maken, want dan weet je zeker welke zaken er in verstopt zitten. Het mengsel blijft lang goed en kan dus gewoon in je kruidenlade een vast plekje vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten