Maggi Aroma. Wie kent niet dat bruine flesje dat qua ontwerp uit vervolgen tijden lijkt te stammen. Maggi is een smaakversterker, gebaseerd op 'hydrolyzed vegetable protein'. Deze 'gehydrolyseerde plantaardige eiwitten' zijn in staat om vage smaken weer helemaal op te halen. Ze zijn dus in staat om de smaak van voedingsmiddelen te versterken. Het wordt geproduceerd door peulvruchten met zoutzuur te behandelen en vervolgens te neutraliseren met natriumhydoxide. Wat overblijft zijn een serie aminozuren, waaronder het zo bekende mononatriumglutamaat ofwel ve-tsin. Ik zal hier maar niet opmerken dat het ook bekend staat als E621, want dan raken er misschien weer wat lichtgelovige mensen van de kook. Mononatriumglutamaat komt van nature voor in oude kaas, tomaat (sommige rassen bevatten wel 5% en zijn dus erg smaakvol).
Het merk Maggi werd al in 1872 opgericht door de Zwitser Julius Maggi (1846-1912). De man had een goede Christelijke inborst en hij wilde via zijn producten de arbeidersklasse voorzien van voedsel met hoge voedingswaarde. Dat klinkt natuurlijk heel positief, maar Maggi Aroma en (later) Maggi bouillonblokjes bezaten nauwelijks voedingswaarde. De monosodium glutamaat in zijn producten versterkten slechts de smaak van de maaltijden waarin het werd verwerkt.
De reden daarvoor was dat Julius Maggi eerst probeerde om poeder uit peulvruchten als erwten en bonen te produceren. Dat was inderdaad een goedkope bron van eiwitten, had een hoge voedingswaarde, was licht verteerbaar en goedkoop te produceren. Zijn peulvruchtenpoeder werd al in 1884 op de markt gebracht. Het probleem was echter dat het niet zo smaakvol was en succes bleef uit. Niet uit het veld geslagen experimenteerde Maggi verder en in 1886 breidde hij het assortiment uit met een drietal kant-en-klaar soepen op basis van dat peulvruchtenpoeder. Om de vage smaak wat op te peppen moest er een smaakversterker aan de soep worden toegevoegd. Dat werden de 'gehydrolyseerde plantaardige eiwitten' en Maggi Aroma was geboren.
In ons land werd Maggi Aroma al vanaf 1897 geïmporteerd door Paul Horn, vanaf 1912 Paul Horn & Co genoemd. In 1925 werd de bedrijfsnaam omgedoopt tot Fabriek voor Maggi's Voedingsmiddelen. In 1994 werd de productielocatie verplaatst naar een nieuwe fabriek in Venray. Sinds 2005 wordt Maggi niet meer in Nederland geproduceerd.
Maggi Aroma wordt wereldwijd verkocht, maar niet in elk land is de receptuur hetzelfde. Er bestaan negen verschillende versies van datzelfde product. In Engeland is Maggi Aroma minder populair, maar daar hebben ze dan ook hun eigen Worchestershire Saus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten