Johannesbroodpitmeel

Het is een prachtig woord voor 'galgje', een woordspelletje: johannesbroodpitmeel. Het is het 'meel' van zaden van de johannesbroodboom (Ceratonia siliqua), een boom die inheems is aan de kusten van de oostelijke Middellandse Zee, maar zich in de loop der millennia heeft uitgebreid tot de hele Mediterranee. De johannesbroodboom is lid van de familie van de peulvruchten en is dus verwant aan de erwt, bruine boon en tuinboon.
[Rijpe johannesbroodpeulen]
Deze boom levert zowel een kruid als een ingrediënt: johannesbroodpitmeel en carobepoeder. Het eerste wordt verkregen door het malen van de kiemende zaden en wordt als verdikkingsmiddel gebruikt, terwijl het tweede wordt verkregen door geroosterde peulen te vermalen en daardoor meel oplevert.

De johannesbroodboom kan uitgroeien tot een hoogte van 15 meter. Deze soort is in het bezit van een dikke stam. Deze boom bloeit met onopvallende mannelijke of vrouwelijke bloemen in de herfst. Men zegt dat de mannelijke bloemen zo'n beetje dezelfde geur hebben als die van (mannelijk) zaad. Daarna ontstaan de tot 30 centimeter lange peulen die een vol jaar nodig hebben om te volgroeien en te rijpen.

Het eerste deel van de wetenschappelijke naam, Caratonia, is afkomstig van het Oud-Grieks, waar keration (κερατιον) afgeleid is van κέρας ('hoorn'). Het beschrijft de vorm van de peul. Het tweede deel, siliqua, is Latijns voor 'peul'. Samen is dat dus: 'gehoornde peul' of 'peul die lijkt op een hoorn'.

De gedroogde en vermalen peulen van de johannesbroodboom worden in landen als Griekenland gebruikt als meel ten behoeve van cakes en koekjes. Het meel is wat zoetig van smaak. Geroosterde en vermalen peulen doen dienst als alternatief voor cacao, al lijkt de smaak helemaal niet die van chocolade. Op Malta wordt bijvoorbeeld een traditioneel snoepje gemaakt dat gedurende de vastenmaand en Goede Vrijdag wordt gesnoept: Karamelli tal-Ħarrub.
Johannesbroodpitmeel wordt in de EU als volstrekt natuurlijk verdikkingsmiddel toegepast en is veilig bevonden onder de aanduiding E410. Het is geschikt voor vegetariërs, veganisten en mensen met notenallergie. Bovendien is het kosher en halal.

De vermalen gekiemde zaden vinden hun weg naar de bakkerij-industrie en in babyvoeding. Baby's die wat te veel spugen en daardoor een groei-achterstand dreigen op te lopen, krijgen daarom johannesbroodpitmeel door hun voeding. De babyvoeding wordt daardoor iets dikker van structuur en zal minder snel worden teruggegeven.

Moeders, die wat ongerust zijn, kunnen johannesbroodpitmeel simpelweg aanschaffen in de natuurvoedingswinkel* om de hoek. Overleg dan wel eerst even met je huisarts of het consultatiebureau. Bakkers zullen hun veel grotere behoefte aan dit verdikkingsmiddel bij een gespecialiseerde groothandel als Snick EuroIngredients moeten bestellen.

* Neem even contact op als jouw bedrijf een link zou waarderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten