Met een naam als Corsicaanse munt (Mentha requienii) weet je twee dingen zeker: het is een muntsoort en hij is oorspronkelijk afkomstig van het Franse eiland Corsica in de Middellandse Zee. Dat laatste is echter weer niet helemaal waar omdat deze munt ook op het nabij gelegen eiland Sardinië en delen van het vaste land van Italië en Frankrijk inheems is. Intussen is de Corsicaanse munt ook in Spanje, Portugal, Groot-Brittannië en – jawel – Nederland opgedoken.
De Corsicaanse munt is één van de kleinste leden van de muntfamilie en groeit tot een hoogte van twee tot zes centimeter. Hij is in het bezit van piepkleine blaadjes en tooit zichzelf met delicate lichtpaarse (kenners noemen het 'mauve') bloempjes. Niet verbazingwekkend heeft de Corsicaanse munt een sterke muntgeur.
Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Mentha, is Latijns maar verder terug in de tijd is het als minthe een oud-Grieks woord. Wij kunnen echter nog wat verder terug in de tijd een spoor terugvinden. In het Linear B, een schrift dat gebruikt werd voor het schrijven van een vroege vorm van het Grieks, vinden we het woord mi-ta. Daarna zijn alle taalkundigen het spoor bijster geraakt en ze claimen gemakszuchtig dat het van een onbekend en van oorsprong pre-Europees woord moet stammen. Aangezien ik geloof dat het oud-Grieks voor een deel gevormd is uit het nog oudere Egyptisch, kunnen we eens aan de overkant van de Middellandse Zee kijken. Woorden hadden daar vele betekenissen, maar mi was soms 'mond' en ta was een vrouwelijke uitgang. Priesteressen stopten een blaadje munt in de mond van overleden landgenoten want je moest tenslotte wel met een frisse adem in het dodenrijk aankomen. Het tweede deel, requienii, vernoemt de Franse botanicus Esprit Requien (1788-1851).
Deze plant groeit van oorsprong op bergachtige ondergronden en is dan ook zeer geschikt voor de rotstuin, als 'voegenvuller' in een stapelmuur of tussen stenen van een pad. De Corsicaanse munt kan probleemloos 'bewandeld' worden als je hem als decoratieve plant tussen de stenen van een pad aanplant en de muntgeur van de gekneusde blaadjes zal je blijvend achtervolgen.
In de Mediterrane keukens wordt de Corsicaanse munt veelvuldig ingezet in salades, maar zijn meest bekende toepassing is wel als ingrediënt in de befaamde crème de menthe, een heerlijk zoete, naar munt smakende alcoholische versnapering.
In de volksgeneeskunst werd de Corsicaanse munt ingezet voor diens ontsmettende en koortswerende werking, plus zijn positief effect hoofdpijnen en op flatulentie (het laten van scheten). Bovendien hebben ratten en muizen maar een pesthekel aan de Corsicaanse munt en vroeger werden blaadjes van de plant over de vloer gestrooid om dat ongedierte te weerhouden de keukenkast leeg te eten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten