Old Bay Seasoning

Old Bay Seasoning is een mengsel van kruiden en specerijen, dat van oorsrpong stamt uit de omgeving van de Chesapeake Bay area in de Verenigde Staten. Het werd in 1939 ontwikkeld door de Duitse immigrant Gustav Brunn.

Old Bay Seasoning was bedoeld om een extra hartig smaakje aan krabben te geven. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog waren krabben in zulke grote aantallen aanwezig in het water van de Chesapeake Bay dat ze niets meer opleverden. De horeca in Baltimore (Maryland) probeerde toch nog wat aan die beesten te verdienen door ze te marineren met Old Bay Seasoning. Die bevatte ooit heel veel zout en dat zette de klanten aan om extra te gaan drinken om hun dorst te lessen.
Uiteraard was Gustav Brunn niet de enige die op dat idee is gekomen en er waren ooit diverse merken, maar er zijn maar een paar die de tijdgeest overleefd hebben. Naast Old Bay Seasoning kon men ooit J.O. Spice en Baltimore Spice tegenkomen op het krabbenvlees.

Er bestaat geen vast recept voor dit soort kruidenmengsels, maar wat er zeker in zit is selderijzout (een gearomatiseerd tafelzout, gemaakt van gedroogde en gemalen knolselderij), mosterd, gember, zwarte peper, witte peper, vermalen chilipeper vlokken, paprika, laurierpoeder, nootmuskaat, kruidnagel, allspice, foelie, kardemom en kaneel. Volgens de producent zitten er 18 verschillende kruiden en specerijen in het mengsel.

Het kruidenmengsel is vernoemd naar de Old Bay Line, een rederij die passagiers vervoerde over het water van de Chesapeake Bay van Baltimore (Maryland) naar Norfolk (Virginia).

Old Bay Seasoning is regionaal nog steeds populair. Toch blijft die populariteit beperkt tot de staten die grenzen aan de Atlantische Oceaan en het Caraïbisch gebied. Aan de kusten van de Stille Oceaan zijn dit soort kruidenmengsels veel minder gewild. Aan boord van de Amerikaanse marineschepen kan altijd een blik Old Bay Seasoning in de kombuis worden aangetroffen. Een oude traditie die in ere wordt gehouden.

Na diverse omzwervingen kwam het merk in 1990 in handen van McCormick & Co.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten