Garam masala

Garam masala is een pittig mengsel van diverse specerijen die in de Indiase keukens worden toegepast. Het Indiase subcontinent is zo groot dat er, mede door klimaatverschillen, grote regionale verschillen bestaan tussen de diverse keukens en dat betekent ook dat garam masala geen vast recept bestaat.

Een typisch recept van garam masala bestaat uit vermalen peperkorrels, kruidnagels, kaneel (of kassia), nootmuskaat (en/of foelie), zwarte (en/of groene) kardemom, chilipeper, laurier en karwijzaad.
In sommige recepten horen aan deze specerijen nog bepaalde plaatselijke kruiden als koriander te worden toegevoegd, terwijl in andere die specerijen juist weer opgelost of opgenomen moeten worden in water, azijn, kokosmelk of zelfs nog andere vloeistoffen om een pasta te maken. Soms worden er nog een klein beetje knoflook, ui, noten, steranijs, asafoetida (of duivelsdrek) aan de mix toegevoegd. Tot slot kan men er nog voor kiezen om de garam masala vooraf te roosteren om de aroma's tot leven te brengen. Met andere woorden: een typische garam masala bestaat eigenlijk niet en iedere familie heeft een eigen persoonlijk recept dat gebruik maakt van plaatselijk beschikbare specerijen en kruiden.

Het eerste deel van het woord, garam, is afkomstig uit het Hindi, waar गरम मसाला ofwel garam 'heet' betekent. Het tweede deel, masala, is natuurlijk ook afkomstig uit het Hindi. मसाला (masālā) betekent 'specerijen'. Samen is dat dus, niet verwonderlijk, 'hete specerijen'.

Garam masala is uiteraard familie van 'onze' kerriepoeder. Daarin worden specerijen en kruiden als geelwortel (kurkuma of koenjit), fenegriek, gember, karwijzaad, selderijzaad, koriander, peper, mosterdzaad, komijn, piment, nootmuskaat, venkelzaad en lavas samengevoegd tot een heerlijke smaakmaker.

Maar ook in een land als Ethiopië heeft men een broertje of zusje van de garam masala in de armen gesloten daar noemt men hun specerijenmix berbere (በርበሬ) en daarin zitten specerijen en kruiden als chilipeper, knoflook. gember, fenugriek, basilicum en in ons land vrijwel onbekende zaken als korarima, wijnruit, ajwain (of radhuni) en nigella (of zwarte komijn).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten