Bdellium

Net zoals mirre of mastiek is ook bdellium (of bdellion) een eetbare hars. Bdellium wordt gewonnen uit de Commiphora wightii en de Commiphora africana. De eerste heeft zijn oorspronkelijke thuishaven in Noord-India, terwijl de tweede in Ethiopië, Eritrea en delen van Afrika die ten zuiden van de Sahara kan worden aangetroffen.
Bdellium bestaat uit een wateroplosbare gom, een hars en een essentiële olie. De combinatie wordt gebruikt in de parfumerie, als wierook en in diverse traditionele medicaties. Het wordt overigens ook vermengd met het veel duurdere mirre. Daarom wordt bdellium ook ingezet voor alle kwalen waar mirre ook werkzaam zou kunnen zijn.

De naam bdellium stamt via het oud-Engels en het Latijn uit het oud-Griekse bdellion (βδέλλιον). Die hebben het weer uit het Hebreeuws geleend, want daar betekende bdólakh (בְּדֹלַח) zoiets als 'broos', 'breekbaar' of 'eenvoudig te splitsen of te breken'. Het verklaart de toestand van bdellium in gedroogde toestand. Het wordt ietwat vloeibaar in de zon of als je het in de warme hand houdt.

Als we de Statenbijbel openslaan dan ontdekken we in Numeri 11:7 de zin 'Het Man (ofwel Manna) nu was als korianderzaad, en zijn verf (ofwel kleur) was als de verf van den bedolah'. Wat was nu de kleur van die bedolah? Het antwoord vinden we in Exodus 16:14, want daar wordt manna vergeleken met 'liggende dauw'. In de Engelstalige Bijbel staat het iets duidelijker omschreven als frost on the ground of hoar frost en dat is 'rijp'. Met andere woorden: de kleur van Afrikaanse bdellium is wit en dat is vrijwel correct. De Aziatische variant is bruiniger van kleur.

In 'Oude Geschiedenis van de Joden' of 'Jewish Antiquities' van Flavius Josephus (37nCr-100nCr) wordt het volgende over bdellium gezegd: [mijn vertaling] '… ze waren blij met het voedsel, omdat het zoals honing was in zoetigheid en [met een] plezierige smaak, maar qua vorm [was het] als bdellium, een van de zoete specerijen, en in grootte gelijk aan korianderzaad.'

Al eerder vonden Egyptenaren bdellium een perfecte keus om menig farao mee te balsemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten